Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii

Suleyman Magnificul

Suleyman Magnificul – o istorie concentrata cu razboaie, dragoste si ambitie. Istoria este suma de evenimente vazute din perspectiva oamenilor din exterior. Literatura poate oferi iluzia perceptiei din interior, pentru ca injecteaza in corpul uscativ al  adevarului istoric doze de fictiune, care te  face  sa pulsezi , sa  accezi  la interiorul momentelor, sa evadezi din propria realitate cu chipuri si masti ale pesonajelor in imaginea carora te regasesti si te poti proiecta.

O istorie eclatanta a fost lasata literatilor si istoricilor de catre sultanul turc  Suleyman Magnificul si sultana Hurrem , personaje istorice  de anvergura care te  farmeca prin ambitia pe care o au si relatiile interpersonale pe care le tes ca pe o panza de paianjen. In povestea lor vei gasi de toate : intrigi ,cuceriri militare si rivalitati de harem.

Carti cu Suleyman Magnificul

 

Suleyman Magnificul este apogeul in care poate fi atestata inflorirea si extinderea Imperiului Otoman, dar indicele cheie pentru care a sporit popularitatea cartii si a filmului televizat este forta iubirii, tensiunea  frumosului care te incita, te face sa vibrezi si cauti sa urmaresti viata acestor oameni care au devenit simboluri ale idolatrizarii  umane.

Acest moment istoric insa a fost preluat si tratat de mai multi beletristi, fiecare dintre ei expunandu-si istoria intr-o lumina proprie.

In continuare iti propun  trei carti , care practic trateaza aceeasi diegeza, dar ofera perspective diferite de evaluare si cunoastere a unei realitati lasate in umbra de specificul religiei si culturii musulmane.

O scriere relativ cunoscuta de noi, este cartea lui Vintila Corbu ,  Roxelana si Soleman, care abordeaza acest moment istoric punand in prim-plan  unicitatea  Roxelanei , care a devenit  din sclava , sultana Hurrem ,ceea ce inseamna de fapt  “ cea care rade, zambeste”. Aceasta femeie farmeca audienta prin talentul ei de a te vraji cu inteligenta si ambitia de care dispune. Imaginea ei ca si personaj literar aminteste de cele “o mie si una de nopti” din folclorul turcesc.

Roxelana, sau Rossa , precum mai era cunoscuta in Instanbul, este bantuita de soarta , initial fiind capturata din Caucaz de  tatari, apoi capturata de la  rusi,   din Ucraina, de catre turci, vanduta in Caffa, iar mai apoi, sa ajunga in haremul sultanului.

Aceasta femeie sfideaza stereotipul precum ca doar barbatii au putere in Imperiul Otoman, ea reuseste sa-si croiasca drum prin cercul sultanului ajungand astfel ca intr-un final sa-l influenteze decisiv.

Vintila Corbul a expus acest moment istoric intr-o maniera stimulativa, pretext pentru care cartea merita si poate fi citita cu facilitate si cu un deosebit interes.

O alta carte in care este prezenta figura impozanta a sultanului Suleyman Magnificul este cea semnata de Isaure de Saint Pierre. Scriitoarea opteaza pentru o versiune bine documentata in care nareaza elocvent istoria implinirii unui destin, a unei iubiri care fuzioneaza cu ambitia pentru premisa libertatii si a puterii obtinute pe cale inedita de catre  o femeie.

Cartea este diferita prin faptul ca se pastreaza atmosfera orientala prin implicarea anumitor lexeme turcesti in contextul narat, ceea ce te face sa crezi in autenticitatea diegezei. oferite de Isaure de Saint Pierre. Campanii  militare, personaje istorice reale, evenimente materializate pe hartie devin pagina cu pagina o lume captivanta care te atrage si-ti deschide cu cheia cuvintelor poarta acestei lumi construite dupa prototipul  Imperiului Otoman.

Insa unna dintre cele mai asteptate editii ale acestui subiect istoric este opera literara a lui Erhan Afyoncu  , o scriere total diferita  de cele prezentate anterior care posteaza in centru figura masculina a sultanului, cadanei Hurrem fiindui repartizate  doar a doua parte a cartii.

Dupa o astfel de structura, evenimentele sunt expuse intr-o perpsectiva mai obiectiva si atrage atentia citittorului prin ambivalenta momentelor , pentru ca pe de parte Suleyman Magnificul este unul dintre cele mai temute puteri din Europa, un conducator nascut sub zodia dreptatii , care cucereste simpatia poporului prin forta de a lua decizii nonconformiste, iar pe de alta parte este sclavul stapanei lui cadane, asa cum scria el in poeziile adresate ei, fiindu-i loial si dupa moartea ei. Este notabil faptul ca autorul propune o alta versiune a originii acestei femei despre care se speculeaza ca de fapt numele ei adevarat ar fi fost Anastasia Lisowska, crescuta pe malul Nistrului, dar rapita de tatari si vanduta sultanului.

Este o istorie impresionanta , este un argument care demonstreaza validitatea ideii ca nu exista imposibil si  ca iubirea iti da aripi si iubind esti capabil sa cuceresti lumea.

O poveste care merita cunoscuta in detaliu si savurata ca pe un deliciu – mister, pentru ca pana la urma adevarul istoric e un mit al prezentului, iata de ce fiecare generatie il rescrie din propriul unghi de vedere.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*